De media vervormt

hoe-je-ook-als-maakbedrijf-profiteert-van-social-media-nl-131.jpg©

Vandaag de dag vervormen alle media onze realiteit door hun berichtgeving. Hierdoor maken ze zich mee verantwoordelijk voor het succes van extreemrechts en de groei van polarisering. Onze media staan ondertussen voor een grote uitdaging (groovelily, 2018).

Op globale schaal zijn we getuigen van verharding van politiek. De gevolgen zijn dan ook niet te ontkennen: de haat dringt door vanuit de hoogste instanties van de macht met erg voorspelbare vertalingen van diezelfde haat in diverse lagen van de bevolking(groovelily, 2018).

Een voor de hand liggend voorbeeld hiervoor zijn de ontwikkelingen van een Trump-tijdperk. Niet alleen Trump maar ook Brazilië heeft afgelopen week heel wat alarmbellen laten afgaan toen men voor een extreemrechtse kandidaat koos(groovelily, 2018).

Dichter bij ons lijken de identitaire campagne van de grootste partijen het best te verklaren te zijn door overwinningen van extreemrechts. Het heeft slechts wat tijd nodig om te aanvaarden wat men aanvaardbaar maakt en extreemrechts mee laat regeren. Deze tendens zal nog niet meteen afnemen(groovelily, 2018).

Van de sterke onmacht van de media ten aanzien van dergelijke ontwikkelingen, wordt men niet vrolijk. Alhoewel de media niet onmachtig staan tegenover grote maatschappelijke evoluties. Maar kunnen de media zoals ze vandaag zijn samengesteld zorgen voor een alternatief(groovelily, 2018).

De diversiteit in ons land blijft groeien. Deze diversiteit wordt echter niet vertegenwoordigd door onze media. Als we kijken naar de cijfers van tewerkstelling is dit om te lachen. Men moet zoeken met een vergrootglas in de kranten om een ondertekening te vinden die iet of wat wijst op migratieachtergrond van de auteur. Niet alleen in kranten, ook bij de radio en audiovisuele media is dit zo. Een werknemer met migratieachtergrond is zeldzaam(groovelily, 2018).

Men kan echter ook een gunstige evolutie zien in de afgelopen 10 jaar. Er duiken meer en meer nieuwe gezichten op. Dit is het resultaat van investeringen in de diversiteit. De nieuwe gezichten zijn opgedoken in de laatste 5 à 10 jaar. Dit leidt tot twee bedenkingen: we beseffen hoe erg de situatie 10 jaar geleden nog was. Langs de andere kant zien we dat verandering mogelijk is als we blijven investeren in de betrokken partijen(groovelily, 2018).

Wat we niet mogen onderschatten is dat niet enkel diversiteit o de werkvloer belangrijk is maar even belangrijk is de inhoudelijke diversiteit. Er zijn veel nieuwe gezichten verschenen maar ook veel gepasseerd, met evenveel talent. Hun verhaal is een van frustratie. Het gevoel dat er maar een beperkt aantal veranderingen mogelijk zijn. Dit gevoel wordt verklaard door boodschap die de media vandaag de dag voordragen(groovelily, 2018).

Het gaat over de beeldvorming van onze realiteit. Deze beeldvorming is mede verantwoordelijk voor het succes van polarisering en het extreemrechtse(groovelily, 2018).

Alle media maken zich schuldig aan vervorming van de realiteit. Bij deze vervorming wordt extreemrechts racisme gelijkgesteld aan extreemlinks sociaal engagement. De media geven een legitimiteit aan de opiniemakers die zomaar leugens verspreiden, minderheidsgroepen reduceren tot problemen en problemen tot minderheidsgroepen(groovelily, 2018).

De echte uitdaging van onze media is het vertrouwen wekken van een super diverse samenleving. Momenteel scoren we op dat vlak erg slecht. De media moet in actie schieten voor het te laat is. Dit kan op voorwaarde dat we zelf, de rol die media speelt op onze samenleving wat betreft verharding en verrechtsing, onder de loep nemen(groovelily, 2018).

 

http://www.groovelily.com/social-media-handles-online-presence

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s